fredag 16 september 2011

Varför jag är vegetarian eller GO GREEN!

Anki bad mig berätta om mitt val, så here it goes:
Det finns inget sätt att garantera att djuren verkligen inte lider bara för att vi ska få äta upp dem. Det är inte moraliskt försvarbart att låta dem växa upp under hemska förhållanden, transporteras alldeles för långt och trångt, skrämma dem i slakterier, äta deras muskelvävnad, mala ner deras inälvor och stoppa det i deras tarmar för att sedan äta det och allt vad mer för hemska saker vi utsätter de arma krakarna för. Det är inte bättre att äta fisk och skaldjur. Tänk på jätteräkor, kräftor, lax, torsk...

Då det ständigt kommer rapporter om djur som misshandlas, misstag som begås i slakterier, hur köttätandet påverkar klimatet och dessutom innebär en ökad cancerrisk kan jag bara konstatera att det inte är värt det. Jag kan inte kalla mig djurvän om jag är en del av den skiten. Jag kan inte sova gott om natten om jag är en del av det.

Jag vill inte vara en del av eländet. Jag är inte en del av det.

Vorde det inte för mitt tränande och att jag vill prestera där skulle jag vara vegan. Någonstans är jag dock så pass egoistisk att jag inte vill bli sjuk (på riktigt alltså, inte bara förkyld) och därför ibland konsumerar ägg (ekologiska, från frigående höns som kunnat gå ut) och en del mejeriprodukter. Merparten av det jag köper hem i den genren är dock havre- eller sojabaserat.

Min mage mår kanske lite bättre, men främst mår själen bättre.

Titta in på det här, och säg mig att det känns okej att fortfarande äta kött. Titta på det och säg att jag är den som gör det udda valet. Det är banne mig mer stötande att äta djur än att inte göra det!

Titta även in här, se Landet Brunsås, läs Matens pris (här kan du läsa OM den), läs Äta djur (här kan du läsa om DEN). Ju mer man läser desto enklare och mer självklart är valet...

3 kommentarer:

Anki sa...

Ja, det är svårt att finna hållbara argument FÖR att äta kött när man staplar upp motargumenten på detta sätt...Jag tror också att den ökade andelen hjärt och kärlsjukdomar kan ha att göra med vår växande köttkonsumtion...Men tack Mia, ger mig ytterligare något att tänka på....förstår inte varför min tanke dock verkar ha så lång väg till att bli verklighet...!!!

Anki sa...

Ihh, nej fan nu lägger jag ner köttet. Måste liksom "pröva" det, känner i själ och hjärta att det är rätt. Kram.

Mian sa...

Allra käraste Anki, du har mitt fulla stöd och min fulla förståelse! Heja dig!